Gyógytea vagy tabletta? Válassz jól!

– Bármi bajom volt gyerekkoromban, a nagymamám mindig teáztatott. Ennek eredményeként a tea fogalma nálam összemosódott a betegséggel, a rossz közérzettel, és emiatt a mai napig nem igazán szeretek teázni – vallja be őszintén a 34 éves Barbara.

– Holott a józan eszemmel pontosan tudom, hogy a gyógynövények hasznos hatóanyagai segíthetnek a szervezetünknek megbirkózni a különböző fertőzésekkel. Manapság amúgy is jobban tesszük, ha például egy egyszerű felfázás miatt előbb a természet patikájához fordulunk, ahelyett, hogy rögtön antibiotikumhoz nyúlnánk. Elvégre az antibiotikumok túlzott használata károsíthatja a szervezet természetes baktériumait, például a bél- vagy a hüvelyflórát. Ráadásul a világban egyre nagyobb problémát okoz az antibiotikum-rezisztencia, ami ugyancsak a túlzott antibiotikum-fogyasztásra vezethető vissza.

Nemrég sajnos csúnyán felfáztam. Folyton pisilnem kellett, és a vizeletürítés csípő, égő érzést is okozott. Gyorsan utánanéztem, milyen gyógynövény lehet hatásos a hólyaghurutot okozó bacikkal szemben. Mint kiderült, több növény is termel antibakteriális hatású anyagokat, ám húgyúti fertőzésekre csak olyan alkalmazható sikerrel, amelynek hatóanyaga kifejezetten a vesén át ürül ki a szervezetből. Így találtam rá a medveszőlőlevélre.

Húgyúti panaszokra ezt a gyógynövényt már évszázadok óta alkalmazzák sikerrel a népi gyógyászatban, és antibakteriális hatása immár tudományosan, klinikai vizsgálatokkal is igazolt. Az viszont kicsit megijesztett, hogy szinte mindenütt azt olvastam, hogy a medveszőlőlevél-tea fanyar, kesernyés ízű, amit ezért sokan nem szívesen fogyasztanak, ráadásul gyomorirritációt, émelygést, hányingert, hányást is okozhat. A gyerekkori emlékekhez fűződő idegenkedésem miatt szinte biztos voltam benne, hogy bármennyire is megbízom a medveszőlőlevél hatásosságában, én ezt a teát valószínűleg képtelen lennék meginni…

Hatalmas megkönnyebbülést okozott viszont, amikor kiderült, hogy a medveszőlőlevél hasznos hatóanyagát egy recept nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer, az Urzinol tabletta magas koncentrációban tartalmazza. 

Medveszőlő levelet tartalmazó készítmény

Különösen megnyugtató volt számomra, hogy az Urzinol gyógyszer minősítésű, tehát a hatóságok által ellenőrzött, engedélyezett készítmény, aminek így garantált a hatóanyag-tartalma is. Tabletta formában pedig az egyszerű gyógynövénytea kellemetlen ízétől és gyomorirritációtól sem kell tartanom.

Megvettem tehát a patikában az Urzinolt, és nem csalódtam: a szedése nem okozott rossz élményeket, és a felfázásos tüneteim is hamarosan enyhültek.

Urzinol akut felfázás kezelésére

Az Urzinol tabletta hagyományos növényi gyógyszer:

N

a gyógynövény összetevő bizonyított húgyúti gyulladáscsökkentő, antibakteriális és enyhe vízhajtó hatású*

N

a felfázás tüneteinek jelentkezésekor elkezdett terápia néhány napon belül eredménnyel járhat

N

a tablettával elkerülhető a gyógynövényből készült tea fogyasztásával járó, az emésztőrendszert irritáló hatás

N

a medveszőlőlevél az egyik legismertebb és leginkább bevált gyógynövény felfázásra

N

a medveszőlőlevél hatóanyagának baktericid, azaz baktériumölő hatását 74 különféle, húgyúti fertőzésben szerepet játszó kórokozó ellen igazolták**

N

nagy előnye, hogy antibakteriális hatóanyagaival szemben nem alakul ki rezisztencia

Urzinol doboz

Medveszőlőlevél­kivonat-tartalmú,
vény nélkül kapható
hagyományos növényi gyógyszer

Blogok

Lányok, divat, felfázás!

Lányok, divat, felfázás!

Lányok, divat, felfázás!Nem bűn, ha jól akarsz kinézni, de ha mostanság is csupasz lábszárral vagy kilógó derékkal flangálsz az utcán, könnyen...

bővebben

*Assesment report on Arctostaphylus uva-urse (L9 Spreng, folium, EMA/HMPC/573462/2009, review of 24.01.2012; Michinori Kubo et al Yakugaku Zasshi 110 (1) 59–67, 1989; Hideaki Matsuda et al Yakugaku Zasshi 112 (9) 673–677, 1992; S Garcia et al Zeitschrift für Phytotherapie 2010, 31: 95–97, https://doi.org/10.1055/s-0030-1247652

**Kedzia B, Wrocinski T, Mrugasiewicz K, Gorecki P, Grzewinska H. Antibacterial action of urine containing arbutin metabolic products. Med Dosw Mikrobiol 1975; 27: 305–14.