A szex ma már nem tabutéma, arról mégsem szívesen beszélnek a lányok, amikor szeretkezés után úgy érzik, hólyaghurut támadta meg őket. Pedig nem ritka ez a probléma, amit régen „nászutas betegségnek” is hívtak.  

Talán te is ismersz olyan lányt, akinek a szex után hamarosan jelentkező, kellemetlen felfázás-érzés megkeseríti a szerelmi életét: gyakori vizelési inger, fájdalmas pisilés, mindezt pedig alhasi görcsök is kísérhetik. Szerencsére nem mindenki hajlamos a szex utáni hólyaghurutra, akit viszont érint, az érthető módon el van keseredve emiatt. A bajok forrása nem más, mint a női test különleges anatómiája.

Vigyázat, veszélyzóna!

Nem is hinnéd, mennyire „veszélyes” zóna a női gáttájék: elvégre közvetlenül a húgycsőnyílásod mellett van a hüvelybemeneted és meglehetősen közel esik a popsid is. Hólyagfertőzést egyaránt okozhatnak a székletből származó kórokozók és a hüvelyflórádban élő baktériumok is.

A szerelem gyötrelem…?

szex-utan

Szex után hólyaghurut – de miért?

A hólyaghurutot a húgycsőbe betolakodó bacik okozzák. Közösüléskor könnyen kerülnek a húgycsőnyílás közelébe, majd onnan a húgycsövön át fel a hólyagba. Ráadásul szex közben a hímvessző mozgása is segíti a haladásukat felfelé.

Ha támad a hólyaghurut

A hólyaghurut kezdeti, hirtelen fellépő tüneteit – a sürgető vizelési ingert, illetve az égő érzéssel járó hólyagürítést – enyhe esetekben csillapíthatod egy hagyományos növényi gyógyszerrel, az Urzinol tablettával. Az Urzinol a húgyutak betegségeiben évszázadok óta bevált gyógynövény, a gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Ennek köszönhetően a panaszok mielőbbi enyhülését remélhetjük. Ha azonban 4 napos kezelés után továbbra sem következik be javulás, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. Emellett persze a napi bőséges, legalább két liter folyadékfogyasztás elengedhetetlen.