Szex után…

A szex ma már nem tabutéma, arról mégsem szívesen beszélnek a lányok, amikor szeretkezés után úgy érzik, hólyaghurut támadta meg őket. Pedig nem ritka ez a probléma, amit régen „nászutas betegségnek” is hívtak.

Talán te is ismersz olyan lányt, akinek a szex után hamarosan jelentkező, kellemetlen felfázás-érzés megkeseríti a szerelmi életét: gyakori vizelési inger, fájdalmas pisilés, mindezt pedig alhasi görcsök is kísérhetik. Szerencsére nem mindenki hajlamos a szex utáni hólyaghurutra, akit viszont érint, az érthető módon el van keseredve emiatt. A bajok forrása nem más, mint a női test különleges anatómiája.

Vigyázat veszélyzóna!

Nem is hinnéd, mennyire „veszélyes” zóna a női gáttájék: elvégre közvetlenül a húgycsőnyílásod mellett van a hüvelybemeneted és meglehetősen közel esik a popsid is. Hólyagfertőzést egyaránt okozhatnak a székletből származó kórokozók és a hüvelyflórádban élő baktériumok is.

Szex után hólyaghurut – de miért?

A hólyaghurutot a húgycsőbe betolakodó bacik okozzák. Közösüléskor könnyen kerülnek a húgycsőnyílás közelébe, majd onnan a húgycsövön át fel a hólyagba. Ráadásul szex közben a hímvessző mozgása is segíti a haladásukat felfelé.

Felfázás szex után

Ha támad a hólyaghurut

A hirtelen jelentkező, még enyhe felfázásos tüneteket – a sürgető vizelési ingert, illetve az égő érzéssel járó hólyagürítést – csillapíthatod egy hagyományos növényi gyógyszerrel, az Urzinol tablettával. Az Urzinol a húgyutak betegségeiben évszázadok óta bevált gyógynövény, a húgyúti gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Ennek köszönhetően a panaszok mielőbbi enyhülését remélhetjük. Ha azonban 4 napos kezelés után továbbra sem következik be javulás, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. Emellett persze a napi bőséges, legalább két liter folyadékfogyasztás elengedhetetlen.

Urzinol akut felfázás kezelésére

Az Urzinol tabletta hagyományos növényi gyógyszer:

N

a gyógynövény összetevő bizonyított húgyúti gyulladáscsökkentő, antibakteriális és enyhe vízhajtó hatású*

N

a felfázás tüneteinek jelentkezésekor elkezdett terápia néhány napon belül eredménnyel járhat

N

a tablettával elkerülhető a gyógynövényből készült tea fogyasztásával járó, az emésztőrendszert irritáló hatás

N

a medveszőlőlevél az egyik legismertebb és leginkább bevált gyógynövény felfázásra

N

a medveszőlőlevél hatóanyagának baktericid, azaz baktériumölő hatását 74 különféle, húgyúti fertőzésben szerepet játszó kórokozó ellen igazolták**

N

nagy előnye, hogy antibakteriális hatóanyagaival szemben nem alakul ki rezisztencia

Urzinol doboz

Medveszőlőlevél­kivonat-tartalmú,
vény nélkül kapható
hagyományos növényi gyógyszer

Blogok

*Assesment report on Arctostaphylus uva-urse (L9 Spreng, folium, EMA/HMPC/573462/2009, review of 24.01.2012; Michinori Kubo et al Yakugaku Zasshi 110 (1) 59–67, 1989; Hideaki Matsuda et al Yakugaku Zasshi 112 (9) 673–677, 1992; S Garcia et al Zeitschrift für Phytotherapie 2010, 31: 95–97, https://doi.org/10.1055/s-0030-1247652

**Kedzia B, Wrocinski T, Mrugasiewicz K, Gorecki P, Grzewinska H. Antibacterial action of urine containing arbutin metabolic products. Med Dosw Mikrobiol 1975; 27: 305–14.