Urzinol akut hólyaghurut kezelésére

Az Urzinol tabletta medveszőlőlevél-kivonat tartalmú hagyományos növényi gyógyszer:

N

a gyógynövényi összetevő bizonyítottan húgyúti gyulladáscsökkentő, antibakteriális és enyhe vízhajtó hatású*

N

a felfázás tüneteinek jelentkezésekor elkezdett terápia néhány napon belül eredménnyel járhat

N

a tablettával elkerülhető a gyógynövényből készült tea fogyasztásával járó, az emésztőrendszert irritáló hatás

N

a medveszőlőlevél az egyik legismertebb és leginkább bevált gyógynövény felfázásra

N

a medveszőlőlevél hatóanyagának baktericid, azaz baktériumölő hatását 74 különféle, húgyúti fertőzésben szerepet játszó kórokozó ellen igazolták**

N

nagy előnye, hogy antibakteriális hatóanyagaival szemben nem alakul ki rezisztencia

Urzinol doboz

Medveszőlőlevél­kivonat-tartalmú,
vény nélkül kapható
hagyományos növényi gyógyszer

A felfázás tünetei, kialakulása

Felfázás nemcsak ősszel és télen, hanem nyáron is előfordulhat, és hirtelen jelentkező, jellegzetes tünetekkel jár. Lehet tehát bármilyen évszak, ugyanolyan kínosak a felfázás jelei: futás a WC-re éjjel és nappal, ráadásul megkönnyebbülés nélkül, a pisilés pedig fájhat, égő, csípő érzést okozhat. A hólyaghurut nem veszi figyelembe a naptárunkat: fütyül arra, hogy éppen fontos tárgyalásra sietünk, vagy utazni készülünk. Nyugodtan mondhatjuk: mindig a legrosszabbkor jön!

Égő, csípő vizelés, felfázás?

Hólyaghurut = felfázás?

Nem minden esetben! Az altest lehűlése szerepet játszhat ugyan a kialakulásban, hiszen ilyenkor meggyengül szervezetünk helyi védekező rendszere, és a kórokozók könnyebben okozhatnak fertőzést. Valójában ugyanis baktériumfertőzésről van szó, amit az esetek 80%-ában az E. coli bélbaktérium okoz. A húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt a kórokozók akadálytalanul megtelepedhetnek a húgycső közelében. A mindössze néhány centiméteres női húgycsövön át pedig igen könnyen elérik a hólyagot. A hólyagba feljutott baktériumok rendkívül gyorsan képesek megtapadni és szaporodni, számuk 17-20 perc alatt duplázódik. Ezért fontos az első tünetek jelentkezésekor tenni a felfázás ellen: a baktériumokat elpusztítani (oki terápia), illetve szaporodásukat gátolni, és a tüneteket csökkenteni.

Hólyaghurut okai

Felfázás

Az alhasi tájék lehűlése gyengítheti a szervezet ellenálló képességét, így a hólyag védelmi rendszerét is. Ilyenkor az erek összeszűkülnek, gyengül a hólyagnyálkahártya vérkeringése, így kevesebb olyan sejt kering ezen a területen, melyek biztosítják az immunrendszer természetes védekező képességét a baktériumokkal szemben. Emiatt a hólyagba jutó baktériumok gyorsabban tudnak szaporodni.

Ösztrogénszint-csökkenés

A női nemi szervek és húgyutak normális működéséhez az ösztrogén hormon kedvező hatásai is szükségesek.               Változókorban azonban az ösztrogén termelődése fokozatosan megszűnik, így az utolsó menstruációs vérzést követően néhány évvel a nemi szervek és a húgyutak hámja sorvadásnak indul. Ez az állapot fiatalabb korban is kialakulhat, például a hüvelyi szülés következtében kialakuló hámsérülések vagy a szülés utáni alacsony ösztrogénhormon-szint miatt.Az elvékonyodó hám pedig jóval sebezhetőbbé válik a fertőzésekkel szemben.

Gyakori, intenzív szex

A hüvely nem steril környezet. Számos mikroorganizmus népesíti be, köztük a bélből származó E. coli baktérium, mely a hólyaghurut leggyakoribb kórokozója. Az anatómiai viszonyok – a végbél-, hüvely- és húgycsőnyílás közelsége – miatt ezek a baktériumok a szexuális aktus során bejuthatnak a húgycsőnyílásba, a mechanikai hatás pedig onnan egyenesen felfelé, a hólyagba tolja azokat.

Hüvelyflóra egyensúlyának zavara

Minden olyan tényező, amely eltolhatja a hüvely egészséges, savas pH-értékét lúgos irányba, felboríthatja a hüvely természetes baktériumflórájának egyensúlyát. Ilyen lehet többek között a szappanok és intimspray-k használata az intim területen, a pesszáriummal, spermicid géllel vagy kúppal történő védekezés, illetve az irrigálás (hüvelyöblítés) is. Ennek következtében a kórokozók könnyedén elszaporodnak a hüvelyben és a hólyagba jutva gyulladást okoznak.

Figyelem! A panaszok fokozódása, láz, hidegrázás, véres vizelet, hányás, deréktáji fájdalom a felső húgyutak érintettségét jelezhetik. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni!

Várandósok a tipikus felfázásos tünetek észlelésekor minden esetben forduljanak kezelőorvosukhoz!

Időskorban a hólyaghurut gyakran tünetmentes, illetve – a kisgyermekkorhoz hasonlóan – a felfázás jelei nem jellegzetesek. Éjszakai vizelés, gyakori vizelési inger, vizelettartási zavarok, valamint ismeretlen eredetű láz és alhasi panaszok esetén érdemes a vizeletet diagnosztikus célból laborba küldeni.

A felfázás kezelése

Az akut hólyaghurut antibiotikummal gyorsan és hatásosan kezelhető, de az antibiotikum-terápia szükségességének megítélése, a megfelelő antibiotikum kiválasztása természetesen orvosi feladat. A gyógyszer helyes dózisával és a terápia időtartamával kapcsolatban feltétlenül tartsuk be az orvos utasításait, mindig az előírt ideig folytassuk a terápiát, bőséges folyadékfogyasztás mellett.

Az antibiotikumok a kórokozók mellett a szervezet bél- és hüvelyflórájának hasznos baktériumait is pusztítják, ami viszont a betegség kiújulását segítheti, ezért minden antibiotikum-kúrát követően szükség van az egészséges baktériumflóra helyreállítására.

Medveszőlő levelet tartalmazó készítmény

Tartózkodjunk az indokolatlan antibiotikum-használattól! Napjainkban igen aggasztóvá vált a szervezetünket érő antibiotikum-terhelés, amely nem csak az antibiotikumos kezelésekkel, hanem például a mindennapi ételeinken keresztül is ér bennünket. Ez növeli az antibiotikumok számos fajtájával szemben ellenálló, azaz (multi)rezisztens szuperbaktériumok kifejlődését. Nemzetközi felmérések szerint a tendencia folytatódása azt eredményezi, hogy az antibiotikum-rezisztenciából adódó halálozás 2050-re vezető halálokká válhat.

Az akut, komplikációmentes hólyaghurutot, vagyis az egyszerű felfázást okozó fertőzést az egészséges szervezet természetes védekezőrendszere is képes legyőzni, különösen, ha figyelünk a bőséges folyadékbevitelre, a rendszeres vizeletürítésre és a higiéniára. Egyéb, a tüneteket csökkentő gyógyszerek – vény nélkül kapható gyulladáscsökkentők, görcsoldók, fájdalomcsillapítók –, vagy antibakteriális gyógynövény-készítmények, teák használata is segíthet a fertőzés visszaszorításában.

Nem szükséges tehát rögtön orvoshoz fordulni, viszont azonnal meg kell kezdeni a baktériumok szaporodásának megakadályozását és a tünetek csökkentését. Ha mindezek ellenére a panaszok fokozódnak, láz, hidegrázás, véres vizelet, hányás, deréktáji fájdalom jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Urzinol akut felfázás kezelésére

N

a gyógynövényi összetevő bizonyítottan húgyúti gyulladáscsökkentő, antibakteriális és enyhe vízhajtó hatású*

N

a felfázás tüneteinek jelentkezésekor elkezdett terápia néhány napon belül eredménnyel járhat

N

a tablettával elkerülhető a gyógynövényből készült tea fogyasztásával járó, az emésztőrendszert irritáló hatás

N

a medveszőlőlevél az egyik legismertebb és leginkább bevált gyógynövény felfázásra

N

a medveszőlőlevél hatóanyagának baktericid, azaz baktériumölő hatását 74 különféle, húgyúti fertőzésben szerepet játszó kórokozó ellen igazolták**

N

nagy előnye, hogy antibakteriális hatóanyagaival szemben nem alakul ki rezisztencia

Urzinol doboz

Medveszőlőlevél­kivonat-tartalmú,
vény nélkül kapható
hagyományos növényi gyógyszer

TIPPEK a hólyaghurut kiújulásának megelőzésére

A két legfontosabb szabály felfázás ellen: 

Ne tartogasd a vizeletet

Az italod természetesen ásványvíz, cukrozatlan gyümölcs- vagy gyógytea legyen, fogyassz minél kevesebb alkoholt és koffeint.

Igyál akkor is vizet ha nem vagy szomjas

Időben menj WC-re, ne tartogasd a vizeletet, gondoskodj a hólyag rendszeres és teljes ürítéséről!

A harmadik szabály, a hajlamosító tényezők felismerése, kiiktatása, és elkerülése:

Hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása

hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása kulcsfontosságú a hólyaghurut kockázatának csökkentésében. Minden olyan tényező, amely a hüvely savas kémhatását lúgos irányba tolja, elősegíti a kórokozók szaporodását. A következőkre érdemes figyelned, ha tenni szeretnél a felfázás ellen:

Kerüld a szappanok és intimspray-k használatát, tisztálkodáshoz elegendő a bőséges langyos víz, vagy legfeljebb pH-semleges szappan vagy tusfürdő

Ne vidd túlzásba az intimhigiéniát a mindennapokban, de tegyél meg mindent a személyes higiéniádért, különösen a menstruáció alatt, illetve a szexuális aktusok előtt és után.

Ne irrigálj, csak orvosi utasításra, ugyanis ezzel a védő Lactobacillusokat is kimosod a hüvelyedből.

ügyelj a helyes WC-használatra: moss kezet előtte és utána is, idegen helyen a WC-deszkát papírral terítsd le, vagy ne ülj rá, és mindig elölről hátrafelé töröld meg magad

ne használj éjszaka tampont, mivel a pangó vér lúgos irányba tolhatja a hüvely pH-ját

Hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása

cseréld szárazra az átizzadt edzőruhát, vizes fürdőruhát, mivel a nedves környezet kedvez a kórokozók szaporodásának

zuhanyozz le és cserélj fürdőruhát úszás, strandolás után, mert a medence klóros vize, illetve a sós tengervíz és a homok károsíthatja az intimtájék érzékenyebb hámrétegét

viselj jól szellőző, pamut alsóneműt a mindennapokban, csak alkalmakra tartogasd a műszálas fehérneműket, tangabugyikat

Altest lehűlése

Az altest lehűlése gyengíti az immunrendszert a kórokozókkal szembeni védekezésben, ezért néhány dologra nem árt figyelned:

hideg felületen ne ücsörögj, és ne járkálj mezítláb

tartsd melegen az alhas tájékát, ne engedd, hogy a lábad, derekad kilógjon, különösen télvíz idején

legalább a derekadat takard be éjszaka alvás közben

ha eláznál egy-egy nyári felhőszakadásban, öltözz át minél hamarabb

Ösztrogén hormonszint csökkenése

Az ösztrogén hormon szintjének csökkenése nemcsak a hüvelyhám, illetve a hüvelyflóra, hanem az alsó húgyutak szerkezetének hátrányos változásával is együtt jár. Mindez pedig szabadabb behatolást és kedvezőbb megtelepedési feltételeket biztosít a kórokozók számára. Az állapot ellensúlyozására a következőket teheted:

használj hormonmentes Cikatridina hüvelykúpot, amivel ismét síkosabbá, erősebbé válhat a hüvelyhám

óvatosan, gyengéden szeretkezzetek, ha kell, használjatok síkosítót, nehogy hámsérülés keletkezzen a hüvelyben

konzultálj orvosoddal, különösen a változókorban, a hormonpótlás szükségességéről

Szexuális aktus

Sok nő tapasztalja a szexuális aktussal összefüggésben a felfázás kellemetlen tüneteit. Különösen igaz ez intenzív vagy gyakori szexet követően, új partnerkapcsolat kezdetén, illetve gyakori partnercsere esetén. Az alábbi tanácsok betartása sokat segíthet:

Tisztálkodj meg alaposan az aktus előtt és után is.

Menj WC-re utána, ugyanis a pangó vizelet kiváló táptalaj a baktériumok számára, amelyek ráadásul rendkívül gyorsan szaporodnak, számuk 17-20 perc alatt képes megkétszereződni.

Tartózkodj a menzesz alatti, óvszer nélküli szexuális aktustól, mivel a menstruációs vér és az ondó lúgos kémhatása kedvezőtlenül befolyásolja a hüvely savas pH-ját.

Konzultálj nőgyógyásszal a fogamzásgátlással kapcsolatban, mivel a spermicid gélek vagy a méhen belüli fogamzásgátló eszközök fokozhatják az újrafertőződés lehetőségét.

Ha még ezeken túl is biztosra akarsz menni – például a nyaralást, esetleg egy hosszú hétvégét nem szeretnél egy hólyaghuruttal tönkretenni –, vagy mégis a felfázás jeleit, illetve hüvelyfertőzésre utaló jeleket tapasztalsz, legyen készenlétben Urzinol tabletta vagy tejsavas Vitagyn C hüvelykrém, és cselekedj gyorsan: fojtsd el csírájában a fertőzést!

Jó tudni!
Az egyszerű hólyaghurut sok esetben spontán, azaz magától gyógyul, illetve jól reagál a korai tünetek jelentkezésekor elkezdett kezelésre!

Visszatérő hólyaghurut

Visszatérő hólyaghurut

Feltétlenül fordulj urológus szakorvoshoz, ha visszatérő hólyaghurutod szokott lenni, vagyis 6 hónapon belül legalább kétszer, vagy 1 éven belül háromszor is kiújulnak nálad a jellegzetes tünetek. Az urológus a kiváltó okoknak megfelelő megelőzést szolgáló terápiát tud javasolni. Vannak olyan betegségek, állapotok, amelyek szerepet játszanak a felfázás tüneteinek kiújulásában:

genetikai hajlam (édesanyádnak is volt, vagy kisgyermekkorodban is előfordult felfázás)

betegségek (méhnyakgyulladás, immunrendszeri gyengeség, pl. HIV; policisztás ovárium szindróma, azaz PCOS; húgyúti rendellenességek)

ösztrogénszint-változás (például szülés, menopauza)

Visszatérő hólyaghurut

Ilyenkor az alapbetegség meggyógyítása a megelőzés alapja. Amennyiben ez nem lehetséges – például genetikai hajlam esetén –, a visszatérések gyakoriságát, az epizódok súlyosságát az egyéb hajlamosító tényezők elkerülésével lehet csökkenteni. Továbbá az urológus javaslatára az immunrendszer erősítését, segítését szolgáló gyógyszeres megelőző kezelésre is sor kerülhet.

Blogok

*Assesment report on Arctostaphylus uva-urse (L9 Spreng, folium, EMA/HMPC/573462/2009, review of 24.01.2012; Michinori Kubo et al Yakugaku Zasshi 110 (1) 59–67, 1989; Hideaki Matsuda et al Yakugaku Zasshi 112 (9) 673–677, 1992; S Garcia et al Zeitschrift für Phytotherapie 2010, 31: 95–97, https://doi.org/10.1055/s-0030-1247652

**Kedzia B, Wrocinski T, Mrugasiewicz K, Gorecki P, Grzewinska H. Antibacterial action of urine containing arbutin metabolic products. Med Dosw Mikrobiol 1975; 27: 305–14.